Tóth Zsolt

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

Az új épületek energiatanúsítása már 2009. január 1-től kötelező a használatba vételi engedély megszerzéséhez, azonban 2012. január 1-től a törvény kötelezővé tette az ingatlanok eladása és egy évnél hosszabb idejű bérbeadása esetén is az Energetikai Tanúsítvány elkészítését.

 

A 176/2008 (VI. 30.) Korm. Rendelet előírása szerint az energetikai tanúsítvány, egy olyan “igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egységnek, lakásnak) a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza.”

 

A kormányrendelet fő célja, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasszanak. Az energetikai tanúsítvány megmutatja, hogy az Ön ingatlana energetikai szempontból milyen kategóriába sorolható.

 

Az épület teljes energiaszükségletét és hőveszteségét meg kell vizsgálni ahhoz, hogy megállapítsák annak energiahatékonyságát a csatlakozási élek, hőhidak, nyílászárók, fűtési rendszerek, belső hőforrások energialeadásának, az épület fűtési-hűtési, villamossági, melegvíz előállítási energiaigényének figyelembevételével.

 

Előfordul, hogy az épület falazatainak, padlójának, födémének hőszigetelő értéke túlságosan alacsony, ennek következtében több energia kerül elhasználásra feleslegesen. Ezen kívül penészesedést okozhatnak a rosszul hőszigetelt épületelemek is, aminek eredményeképpen az épület energiafelhasználása többszöröse lehet egy jól szigetelt épület felhasználásának.

 

Az épület hőszigetelési állapotát egy hőkamerás vizsgálattal lehet megállapítani. A vizsgálatot az ingatlan méretétől függően pár óra alatt el lehet végezni. A speciális thermo kamera felvételeit egy különleges szoftver segítségével azonnal ki lehet értékelni, mely értékelést a későbbiekben írásban is megkap az igénylő.

 

A tanúsítvány 10 évig érvényes, azonban ha az épületre vonatkozó teljesítményérték időközben megváltozik, akkor az épület energetikai besorolását ismételten el kell végezni.


Amennyiben irodánkon keresztül történik az ingatlan értékesítése, ügyfeleink részére INGYENesen elkészíttetjük annak ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNYát!

 

« Vissza

Sopronban a Kutyahegyen ikerház ELADÓ

Téglaház

Kövess minket a facebookon!